Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka

Lato wprawdzie jeszcze się nie skończyło ,a w mojej kuchni coraz to wyraźniej czuć lekkie powiewy jesieni .Ciasto z gruszkami mam już za sobą i chyba na nim zakończę moje obcowanie z tymi owocami .Czas więc wrzucić na ruszt jabłka . Ja najbardziej lubię te z cynamonem na kruchym cieście, czyli wszystkim dobrze znana szarlotkę i właśnie tym ciachem zajęłam się wczorajszego popołudnia ;)



CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100g masła (najlepiej pokrojonego na mniejsze kawałki)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli 
  Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i schować na 1h do lodówki . 1/3 ciasta schować do zamrażalnika , a reszta wylepić wcześniej wysmarowaną masłem blachę .

NADZIENIE:
  • 1kg jabłek (najlepiej jakichś kwaśnych)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 szklanki cukru
 Jabłka umyć , obrać i wydrążyć gniazda z nasionami . Pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, zasypać cukrem i dodać cynamon. Dusić na wolnym ogniu , tak by powstał z nich dżem ( dobrze by było gdyby część jabłek dalej była lekko twarda) . Gotowy dżem wystudzić i wyłożyć na przygotowane wcześniej ciasto . Wygładzić. Z zamrażalnika wyjąć resztę ciasta i  równomiernie zetrzeć je na tartce na jabłka . Tak przygotowane ciasto piec przez 45 minut w temperaturze 175 stopni . Po wyjęciu wystudzić i posypać cukrem pudrem . Szarlotka gotowa !





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Ogórki małosolne (trochę późne)

 Po niemal dwuletniej przerwie, skłoniona nowym miejscem do kulinarnych eksperymentów postanowiłam wrócić do dzielenia się z Wami przepisami na smakołyki, którymi z radością zajadają się ludzie z moim otoczeniu. I choć sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, to wiem że są jeszcze tacy, którzy ani razu w tym  roku nie zrobili ogórków małosolnych. U nas ich temat wraca jak bumerang, odkąd tylko świeże ogórki gruntowe pojawią się na lokalnym ryneczku. Tych którzy by chcieli, ale nie wiedzą jak, zapraszam poniżej a więcej mnie znajdziecie na  INSTAGRAM ie oraz na  FACEBOOK u SKŁADNIKI ok. 1 kg małych ogórków gruntowych sól (najlepiej kamienna) wrzątek zestaw do kiszenia (koper, chrzan, itd - dostępne są gotowe zestawy i na ryneczkach i w marketach) główka czosnku ziele angielskie liść laurowy Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować dużego słoja drewnianej łyżki  Na początku przygotowujemy ogórki - myjemy je i odcinamy końcówki (jeśli ogórki są nieco w...

Ciasteczka czekoladowe z lentilkami

SKŁADNIKI (na ok. 20-25 sztuk) 150 g masła  2 szkl mąki pszennej  50g kakao  1/2 szkl cukru drobnego do wypieków  opakowanie cukru wanilinowego  200 g lentilków/m&m'sów/smarties  2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia    Masło utrzeć z cukrami na jasny puch, dodać jajka (po jednym) w dalszym miksując. Kiedy masa jest już jednolita dodajemy do niej suche składniki i 1/2 cukierków, po czym dokładnie zagniatamy ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blasze i spłaszczamy (między ciastkami zostawiamy odstęp, gdyż podczas pieczenia ich objętość się zwiększy).  W każde z ciastek wciskamy jeszcze po kilka cukierków. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 15-20 minut (aż będą rumiane). Po upieczeniu studzimy na kratce i gotowe.