Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z cukinii & Polędwiczki wieprzowe w ziołach

Dzisiaj uraczę Was przepisem na zwyczajny obiad. Choć połączenie związku wyrazowego "zupa krem" z cukinią zdaje się być nieco egzotyczne jednak po spróbowaniu tej potrawy niejeden i niejedna z Was się przekona,ze jest to znakomite połączenie.Muszę przyznać ,że moja mama również mnie tym zaskoczyła, bo to właśnie ona zajęła się dzisiaj tzw. pierwszym daniem .Zatem : zupa krem z cukinii .



SKŁADNIKI :
  • duża cukinia
  • 2 pomidory
  • 1l esencjonalnego rosołu
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnego mleka
  • szklanka śmietany kremówki
  • żółtko
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • szczypta tymianku
  • pół łyżeczki wegety
Cukinię obieramy i pozbywamy się ze środka nasionek , następnie kroimy w kostkę i zalewamy wrzącą osoloną wodą z dodatkiem przypraw, wody powinno być tyle by zakrywała warzywo. Gotujemy przez ok.10 minut pod przykryciem. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i wydrążamy z nich pestki , następnie podsmażamy je przez chwilę na oliwie . Do garnka z cukinią dodajemy pomidory przyprawy oraz tymianek, gotujemy to wszystko razem jeszcze ok. 3 minut . Warzywa miksujemy blenderem i dodajemy do nich rosół , następnie zagotowujemy , dodajemy mąkę rozmieszaną z mlekiem i zagotowujemy raz jeszcze. Po zestawieniu z ognia dodajemy śmietanę lekko spienioną z żółtkiem . Podajemy zaraz po przygotowaniu , gorąca i delikatnie oprószoną drobniutko posiekanym koperkiem .


Jak powszechnie zostało przyjęte tradycyjny obiad powinien składać się z 2 dań i dzisiejszym drugim daniem zajęłam się właśnie ja , a na ruszt wrzuciłam  polędwiczki wieprzowe w ziołach .



SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól ziołowa
  • pieprz kolorowy (najlepiej świeżo mielony)
  • mieszanka ziół (tzw. zioła zamiast soli)
  • olej (do smażenia )
 Polędwiczkę myjemy i kroimy na plastry grubości ok. 2cm , porcje mięsa rozbijamy na cieńsze kotleciki . Mąkę , sól ziołową , pieprz kolorowy oraz zioła mieszamy ze sobą w głębokim talerzu . Każdy plaster mięsa dokładnie obtaczamy w mące z przyprawami i smażymy przez ok . 2 minuty z każdej strony ( ważne by polędwiczki nie przywarły do patelni i były lekko brązowe po zdjęciu ich z ognia) . Ta przygotowane mięso można podać z ziemniaczkami/ kulkami ziemniaczanymi/frytkami i z surówką . Moje Zostały podane w towarzystwie frytek i pomidorów z jogurtem naturalnym .

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Filet z indyka po hawajsku

SKŁADNIKI (na 2 porcje) 500 g fileta z indyka 2 plastry ananasa z puszki  6 plasterków oscypka żurawina (ze słoiczka) 1 duży ogórek 1 duży pomidor 1 papryka żółta  Oliwa z oliwek Przyprawa do drobiu Zioła zamiast soli Ziemniaczki (lub ryż)- wg uznania (ilość również) Fileta kroimy w poprzek na dwie płaskie części. Każdą z części nacieramy obustronnie przyprawą do drobiu (w moim przypadku Smoky Texan). Ziemniaczki obieramy i gotujemy (jeśli wybraliśmy ryż gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Filet z indyka smażymy z jednej strony (można go również ugrillować), przekręcamy na drugą stronę, kładziemy na niego ananasa i przykrywamy go oscypkiem, smażymy pod przykryciem aż oscypek się rozpuści, a mięso nie będzie surowe. Ogórka, pomidora i paprykę kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek i zioła zamiast soli do smaku. Mieszamy i gotowe. Indyka podajemy z ziemniaczkami/ryżem i sałatką.

Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych

Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych to jedyna w swoim rodzaju fabryka lodów, która do produkcji swoich specjałów używa najwyższej jakości składników tworząc niesamowicie trafione połączenia bez żadnych ulepszaczy barwy, koloru czy zapachu. Wiele razy mijałam stoisko lodziarni biegnąc ulicą Długą na zajęcia i   zawsze wzbudzało ono moją ciekawość , ale zazwyczaj brak czasu i natłok obowiązków powodował, że odwiedzenie tego miejsca przesuwałam na kolejny termin. Pewnego razu postanowiłam jednak udać się na spokojny spacer, bez żadnego pośpiechu i przy okazji odwiedzić Gdańską Wytwórnię Lodów Naturalnych-   lody wydawały się idealnym zwieńczeniem moich wędrówek pośród zabytkowych kamieniczek, zwłaszcza że słupki rtęci pokazywały niebagatelne 26 stopni, a w kalendarzu widniała data 1 czerwca, czyli doskonały moment na małą chwilkę zapomnienia i przy okazji powrót do dzieciństwa.   Kolejka za lodziarnianą ladą rosła z minuty na minutę, a wokół mnie pojawiało się coraz więce