Pierogi...ach , kto ich nie lubi. Z serem, z truskawkami, z jagodami , ze szpinakiem... Właśnie : szpinak , zaczęłam go uwielbiać stosunkowo niedawno , najbardziej przypadł mi do gustu ten w cieście francuskim, na kruchym cieście oraz w pierogach . I właśnie z tego połączenia dzisiaj skorzystałam , czyli zapraszam na pierogi ze szpinakiem
CIASTO:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki wody
- szczypta soli
Z mąki , wody i soli zagnieść ciasto na pierogi .
FARSZ:
- 40 dag szpinaku
- 40 dag białego sera
- 40 dag ugotowanych ziemniaków
- sól, pieprz , czosnek
Ser i ugotowane ziemniaki zmielić. Do zmielonych składników dodać rozmrożony ,odciśnięty z wody szpinak , wymieszać i doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować na stolnicy, wyciąć szklanką kółka na pierogi i ponakładać po łyżeczce farszu. Zalepić pierogi i wrzucić na wrzącą osoloną wode z odrobiną oleju. Gotować do wypłynięcia na wierzch.
Komentarze
Prześlij komentarz