Przejdź do głównej zawartości

Tort chałwowo - kawowy

BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 1/2  szklanki cukru
  • nie cała  szklanka mąki pszennej
  • 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej

    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

    Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170 ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Wyjąć z tortownicy i wystudzić .Przekroić na 3 blaty.

MASA KAWOWA:
  • 1 szklanka  gorącej wody
  • 1 szklanka mleka
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 1 kostka masła
  • + dżem langrodowy
Kawę zaparzyć w szklance gorącej wody . W 1/2 szklanki mleka rozmieszać  budyń i mąkę . Resztę mleka, szklankę kawy i cukier podgrzać w garnku , gdy się zagotują dodać rozmieszany budyń  i pozostawić do zagotowania .Budyń wystudzić . Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać wystudzony budyń nieustannie ucierając. 

MASA CHAŁWOWA :
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 małego masła roślinnego
  • 1/2 kg chałwy
Masła utrzeć na puch i stopniowo dodawać rozdrobnioną chałwę cały czas ucierając . 

DO NASĄCZENIA :
  • kieliszek wódki
  • sok z 1 cytryny
  •  łyżeczka cukru
  • kilka kropel olejku rumowego
  • szklanka wody
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki .

1. Pierwszy blat równomiernie nasączyć , wyłożyć na niego 3/4 masy chałwowej i równomiernie ją rozprowadzić. przykryć drugim blatem.
2. Drugi blat również równomiernie nasączyć i posmarować dżemem langrodowym . Wyłożyć  masę kawową i rozprowadzić równomiernie . Przykryć trzecim blatem biszkoptowym.
3. Trzeci blat nasączyć dokładnie . Tak powstały tort udekorować  pozostawioną częścią masy chałwowej oraz innymi dodatkami według własnego uznania ( np. kiwi) .
Pozostawić w lodówce do schłodzenia na ok.2 godziny .

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Ogórki małosolne (trochę późne)

 Po niemal dwuletniej przerwie, skłoniona nowym miejscem do kulinarnych eksperymentów postanowiłam wrócić do dzielenia się z Wami przepisami na smakołyki, którymi z radością zajadają się ludzie z moim otoczeniu. I choć sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, to wiem że są jeszcze tacy, którzy ani razu w tym  roku nie zrobili ogórków małosolnych. U nas ich temat wraca jak bumerang, odkąd tylko świeże ogórki gruntowe pojawią się na lokalnym ryneczku. Tych którzy by chcieli, ale nie wiedzą jak, zapraszam poniżej a więcej mnie znajdziecie na  INSTAGRAM ie oraz na  FACEBOOK u SKŁADNIKI ok. 1 kg małych ogórków gruntowych sól (najlepiej kamienna) wrzątek zestaw do kiszenia (koper, chrzan, itd - dostępne są gotowe zestawy i na ryneczkach i w marketach) główka czosnku ziele angielskie liść laurowy Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować dużego słoja drewnianej łyżki  Na początku przygotowujemy ogórki - myjemy je i odcinamy końcówki (jeśli ogórki są nieco w...

Ciasteczka czekoladowe z lentilkami

SKŁADNIKI (na ok. 20-25 sztuk) 150 g masła  2 szkl mąki pszennej  50g kakao  1/2 szkl cukru drobnego do wypieków  opakowanie cukru wanilinowego  200 g lentilków/m&m'sów/smarties  2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia    Masło utrzeć z cukrami na jasny puch, dodać jajka (po jednym) w dalszym miksując. Kiedy masa jest już jednolita dodajemy do niej suche składniki i 1/2 cukierków, po czym dokładnie zagniatamy ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blasze i spłaszczamy (między ciastkami zostawiamy odstęp, gdyż podczas pieczenia ich objętość się zwiększy).  W każde z ciastek wciskamy jeszcze po kilka cukierków. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 15-20 minut (aż będą rumiane). Po upieczeniu studzimy na kratce i gotowe.