- 1/2 kostki miekkiego masła
- 150g cukru kryształu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- ok.250g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 tabliczka pokrojonej na drobne kawałki czekolady mlecznej
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
Masło/ utrzeć z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym na puszystą masę w dużej misce. Następnie stopniowo dodawać roztrzepane jajko i mleko. Ucierając dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dworzucić czekoladę i orzechy i dokładnie połączyć z ciastem, uważając żeby się nie ogrzało.
Formować kulki , układać i spłaszczać je na przygotowanej blasze w odstępach (rosną podczas pieczenia).
Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, do uzyskania złotego koloru.
Komentarze
Prześlij komentarz