Przejdź do głównej zawartości

Jagodowy sernik na zimno




SKŁADNIKI ( przepis na małą tortownicę -18 cm):

  • opakowanie okrągłych biszkoptów 
  • 500 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • filiżanka wrzątku
  • 300 g mrożonych jagód
  • 2 łyżki cukru
Na spodzie tortownicy układamy biszkopty . 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 filiżanki wrzątku i studzimy ja cały czas mieszając ( ważne by ciągle była płynna i nie miała grudek ) . Wykładamy serek do miski , dodajemy ostudzoną rozpuszczoną żelatynę i  miksujemy mikserem  żeby składniki się połączyły . Dodajemy do tego 2/3 jagód , mieszamy i wylewamy serek na biszkopty . 4 łyżeczki żelatyny  rozpuszczamy w 2/3 filiżanki wrzątku , studzimy . W misce umieszczamy jogurt naturalny , dodajemy do niego rozpuszczona żelatynę  i miksujemy mikserem aż do połączenia się składników . Wylewamy  jogurt na biszkopty i serek , rozprowadzamy równomiernie . Chłodzimy w lodówce ( owinięte folia aluminiową żeby nie przeszło zapachami) przez ok.1,5 h. 
Resztę jagód umieszczamy w rondelku , dodajemy do nich cukier i podgrzewamy aż puszczą sok . Podgrzewamy jeszcze chwilę ( ale tak by się nie zagotowały ) . Odstawiamy go wystygnięcia . Podajemy sernik z przygotowana konfiturą jagodową . I gotowe .


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Ogórki małosolne (trochę późne)

 Po niemal dwuletniej przerwie, skłoniona nowym miejscem do kulinarnych eksperymentów postanowiłam wrócić do dzielenia się z Wami przepisami na smakołyki, którymi z radością zajadają się ludzie z moim otoczeniu. I choć sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, to wiem że są jeszcze tacy, którzy ani razu w tym  roku nie zrobili ogórków małosolnych. U nas ich temat wraca jak bumerang, odkąd tylko świeże ogórki gruntowe pojawią się na lokalnym ryneczku. Tych którzy by chcieli, ale nie wiedzą jak, zapraszam poniżej a więcej mnie znajdziecie na  INSTAGRAM ie oraz na  FACEBOOK u SKŁADNIKI ok. 1 kg małych ogórków gruntowych sól (najlepiej kamienna) wrzątek zestaw do kiszenia (koper, chrzan, itd - dostępne są gotowe zestawy i na ryneczkach i w marketach) główka czosnku ziele angielskie liść laurowy Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować dużego słoja drewnianej łyżki  Na początku przygotowujemy ogórki - myjemy je i odcinamy końcówki (jeśli ogórki są nieco w...

Ciasteczka czekoladowe z lentilkami

SKŁADNIKI (na ok. 20-25 sztuk) 150 g masła  2 szkl mąki pszennej  50g kakao  1/2 szkl cukru drobnego do wypieków  opakowanie cukru wanilinowego  200 g lentilków/m&m'sów/smarties  2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia    Masło utrzeć z cukrami na jasny puch, dodać jajka (po jednym) w dalszym miksując. Kiedy masa jest już jednolita dodajemy do niej suche składniki i 1/2 cukierków, po czym dokładnie zagniatamy ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blasze i spłaszczamy (między ciastkami zostawiamy odstęp, gdyż podczas pieczenia ich objętość się zwiększy).  W każde z ciastek wciskamy jeszcze po kilka cukierków. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 15-20 minut (aż będą rumiane). Po upieczeniu studzimy na kratce i gotowe.