Przejdź do głównej zawartości

Łosoś z ziemniaczkami i sałatką





SKŁADNIKI:
  • 300 g fileta z łososia
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 limonki
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • szczypta kurkumy
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • oliwa z oliwek
  • 0,5 kg młodych ziemniaczków
  • kilka gałązek koperku
  • łyżka masła
  • 1/2 opakowania roszponki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 średni pomidor
  • sos sałatkowy grecki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 10 listków świeżej bazylii
 Łososia dzielmy na 3 w miarę równe kawałki. Cytrynę i limonkę kroimy w plasterki, cebulę w krążki. Łososia wraz z cebulą, cytryną i limonką umieszczamy w pudełku, wlewamy oliwę, wsypujemy przyprawy i mieszamy wszystko ( najlepiej ręką, nie rozdrabniając łososia). Pudełko przykrywamy i umieszczamy na ok. godzinę w lodówce, żeby ryba przeszła przyprawami. Ziemniaczki skrobiemy/ obieramy, gotujemy. Do ugotowanych ziemniaczków dodajemy masło i wstrząamy nimi w garnku pod przykryciem ( wtedy masło szybciej sie rozpuści). Koperek siekamy. Roszponkę, paprykę i pomidora myjemy. Paprykę i pomidora kroimy w kosteczkę, roszponkę dzielimy na pojedyncze listki. Wszystko umieszczamy w misce. Sos sałatkowy mieszamy z 1,5 łyzki oliwy z oliwek i polewamy nim sałatkę. Mieszamy i rozkładamy na talerze. 
W małej miseczce mieszamy jogurt grecki z posiekaną świeżą bazylią ( można do tego dodać przypraw,które lubimy np. pieprzu cytrynowego, czosnku itp.).Łososia wyjmujemy z pudełka ( bez cytryny,cebuli i limonki) i  smażymy bez dodatku tłuszczu ( najlepiej pod przykryciem) równomiernie z obu stron. Ziemniaczki i łososia wykładamy na talerze z sałatką.Ziemniczaki posypujemy koperkiem, a łososia polewamy jogurtem z bazylią i gotowe.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Ogórki małosolne (trochę późne)

 Po niemal dwuletniej przerwie, skłoniona nowym miejscem do kulinarnych eksperymentów postanowiłam wrócić do dzielenia się z Wami przepisami na smakołyki, którymi z radością zajadają się ludzie z moim otoczeniu. I choć sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, to wiem że są jeszcze tacy, którzy ani razu w tym  roku nie zrobili ogórków małosolnych. U nas ich temat wraca jak bumerang, odkąd tylko świeże ogórki gruntowe pojawią się na lokalnym ryneczku. Tych którzy by chcieli, ale nie wiedzą jak, zapraszam poniżej a więcej mnie znajdziecie na  INSTAGRAM ie oraz na  FACEBOOK u SKŁADNIKI ok. 1 kg małych ogórków gruntowych sól (najlepiej kamienna) wrzątek zestaw do kiszenia (koper, chrzan, itd - dostępne są gotowe zestawy i na ryneczkach i w marketach) główka czosnku ziele angielskie liść laurowy Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować dużego słoja drewnianej łyżki  Na początku przygotowujemy ogórki - myjemy je i odcinamy końcówki (jeśli ogórki są nieco w...

Ciasteczka czekoladowe z lentilkami

SKŁADNIKI (na ok. 20-25 sztuk) 150 g masła  2 szkl mąki pszennej  50g kakao  1/2 szkl cukru drobnego do wypieków  opakowanie cukru wanilinowego  200 g lentilków/m&m'sów/smarties  2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia    Masło utrzeć z cukrami na jasny puch, dodać jajka (po jednym) w dalszym miksując. Kiedy masa jest już jednolita dodajemy do niej suche składniki i 1/2 cukierków, po czym dokładnie zagniatamy ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blasze i spłaszczamy (między ciastkami zostawiamy odstęp, gdyż podczas pieczenia ich objętość się zwiększy).  W każde z ciastek wciskamy jeszcze po kilka cukierków. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 15-20 minut (aż będą rumiane). Po upieczeniu studzimy na kratce i gotowe.