Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką




SKŁADNIKI 
  • 400 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniego mleka  mleka
  • 50 g  masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 400-500 g rabarbaru
  • bułka tarta i masło ( do wysmarowania i wysypania formy)
Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy do tego łyżkę mleka i mąki, po czym mieszamy rozczyn. Pozostawiamy go do wyrośnięcia. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno, dodajemy do niech żółtka dalej ubijając, po czym wsypujemy cukry i jeszcze chwilę ubijamy. Do pozostałej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn i ubite jajka, wyrabiamy ciasto stopniowo dodając mleko i rozpuszczone, przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż nie będzie się kleiło do rąk ( jeśli ciasto jest za rzadkie, można dodać jeszcze trochę mąki). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ciasto powinno podwoić swoją objętość). Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki od długości ok. 1 cm, obtaczamy do w mące i dodajemy do wyrośniętego ciasta, wszystko dokładnie mieszamy ręką, po czym odstawiamy ciasto jeszcze na moment. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, po czym wykładamy na nią ciasto i rozprowadzamy równomiernie po całej jej powierzchni. 



KRUSZONKA
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g schłodzonego masła
  • 70-80 g cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego
Masło ścieramy na tarce do przesianej wcześniej mąki, dodajemy do nich cukru i rozcieramy masło palcami tak aby nie było grudek, czynność powtarzamy kilkukrotnie. Gdy kruszonka będzie już gotowa posypujemy nią wierzch wcześniej przygotowanego ciasta. Ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 45-50 minut ( wierzch powinien być spieczony na kolor złocisty ( sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe).


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Ogórki małosolne (trochę późne)

 Po niemal dwuletniej przerwie, skłoniona nowym miejscem do kulinarnych eksperymentów postanowiłam wrócić do dzielenia się z Wami przepisami na smakołyki, którymi z radością zajadają się ludzie z moim otoczeniu. I choć sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, to wiem że są jeszcze tacy, którzy ani razu w tym  roku nie zrobili ogórków małosolnych. U nas ich temat wraca jak bumerang, odkąd tylko świeże ogórki gruntowe pojawią się na lokalnym ryneczku. Tych którzy by chcieli, ale nie wiedzą jak, zapraszam poniżej a więcej mnie znajdziecie na  INSTAGRAM ie oraz na  FACEBOOK u SKŁADNIKI ok. 1 kg małych ogórków gruntowych sól (najlepiej kamienna) wrzątek zestaw do kiszenia (koper, chrzan, itd - dostępne są gotowe zestawy i na ryneczkach i w marketach) główka czosnku ziele angielskie liść laurowy Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować dużego słoja drewnianej łyżki  Na początku przygotowujemy ogórki - myjemy je i odcinamy końcówki (jeśli ogórki są nieco w...

Ciasteczka czekoladowe z lentilkami

SKŁADNIKI (na ok. 20-25 sztuk) 150 g masła  2 szkl mąki pszennej  50g kakao  1/2 szkl cukru drobnego do wypieków  opakowanie cukru wanilinowego  200 g lentilków/m&m'sów/smarties  2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia    Masło utrzeć z cukrami na jasny puch, dodać jajka (po jednym) w dalszym miksując. Kiedy masa jest już jednolita dodajemy do niej suche składniki i 1/2 cukierków, po czym dokładnie zagniatamy ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blasze i spłaszczamy (między ciastkami zostawiamy odstęp, gdyż podczas pieczenia ich objętość się zwiększy).  W każde z ciastek wciskamy jeszcze po kilka cukierków. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 15-20 minut (aż będą rumiane). Po upieczeniu studzimy na kratce i gotowe.