Przejdź do głównej zawartości

Bezglutenowe brownie z kawą





SKŁADNIKI
  • 1/2 kostki masła
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 szkl drobnego cukru brązowego
  • 4 jajka
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżki świeżo mielonych ziaren kawy
  • 1/2 szkl domowego likieru kawowego*
  • ok. 1,5 szkl mąki kukurydzianej**
  • polewa czekoladowa 
 Masło rozpuszczamy, zestawiamy z ognia i dodajemy do niego połamaną czekoladę, pozostawiamy do rozpuszczenia na ok. 2-3 minuty i dokładnie ze sobą mieszamy. W duże misce rozkłócamy jajka, dodajemy do nich cukry oraz zmielone ziarna kawy i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy. Dodajemy do tego likier kawowy oraz wcześniej rozpuszczoną czekoladę z masłem, łączymy ze sobą składniki drewnianą łyżką bądź trzepaczką i powoli dodajemy do nich mąkę kukurydzianą nieustannie mieszając naszą masę.Gdy ciasto jest już gotowe przelewamy je do wyłożonej papierem tortownicy (śr. 23 cm) albo prostokątnej blachy i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 185 stopni. Gdy ciasto już ostygnie , dekorujemy je polewą czekoladową i gotowe.

DOMOWY LIKIER KAWOWY
  •  250 ml wódki
  • 400 ml mleka skondensowanego
  • potrójne espresso
  • 1/3 szkl bardzo drobnego brązowego cukru 
 Gorące espresso słodzimy drobnym cukrem brązowym ( cukier możemy zmielić dodatkowo w młynku do kawy aby powstał z niego cukier puder, dzięki temu cukier szybciej i lepiej się rozpuści i nie pozostawi żadnych kryształków). Posłodzoną kawę studzimy. W kubku blendera umieszczamy kawę, mleko skondensowane i wódkę i wszystko dokładnie ze sobą miksujemy do powstania jednolitego płynu. Przelewamy likier do buteleczek i gotowe.Tak powstały likier można przechowywać ok. 5 miesięcy w lodówce. Świetnie nadaje się do ciast i deserów oraz jako słodki trunek.


* domowy likier możemy zastąpić jego sklepową wersją
** zamiast mąki kukurydzianej możemy użyć każdego innego rodzaju mąki bezglutenowej

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Ogórki małosolne (trochę późne)

 Po niemal dwuletniej przerwie, skłoniona nowym miejscem do kulinarnych eksperymentów postanowiłam wrócić do dzielenia się z Wami przepisami na smakołyki, którymi z radością zajadają się ludzie z moim otoczeniu. I choć sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, to wiem że są jeszcze tacy, którzy ani razu w tym  roku nie zrobili ogórków małosolnych. U nas ich temat wraca jak bumerang, odkąd tylko świeże ogórki gruntowe pojawią się na lokalnym ryneczku. Tych którzy by chcieli, ale nie wiedzą jak, zapraszam poniżej a więcej mnie znajdziecie na  INSTAGRAM ie oraz na  FACEBOOK u SKŁADNIKI ok. 1 kg małych ogórków gruntowych sól (najlepiej kamienna) wrzątek zestaw do kiszenia (koper, chrzan, itd - dostępne są gotowe zestawy i na ryneczkach i w marketach) główka czosnku ziele angielskie liść laurowy Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować dużego słoja drewnianej łyżki  Na początku przygotowujemy ogórki - myjemy je i odcinamy końcówki (jeśli ogórki są nieco w...

Ciasteczka czekoladowe z lentilkami

SKŁADNIKI (na ok. 20-25 sztuk) 150 g masła  2 szkl mąki pszennej  50g kakao  1/2 szkl cukru drobnego do wypieków  opakowanie cukru wanilinowego  200 g lentilków/m&m'sów/smarties  2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia    Masło utrzeć z cukrami na jasny puch, dodać jajka (po jednym) w dalszym miksując. Kiedy masa jest już jednolita dodajemy do niej suche składniki i 1/2 cukierków, po czym dokładnie zagniatamy ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blasze i spłaszczamy (między ciastkami zostawiamy odstęp, gdyż podczas pieczenia ich objętość się zwiększy).  W każde z ciastek wciskamy jeszcze po kilka cukierków. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 15-20 minut (aż będą rumiane). Po upieczeniu studzimy na kratce i gotowe.