Przejdź do głównej zawartości

Sernik migdałowy





SKŁADNIKI:
  • 250 g ciasteczek amaretti
  • 60-70 g masła
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 250g serka mascarpone
  • 500 g ricotty
  • 150 g cukru
  • 150 g mielonych migdałów
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • kilka ciasteczek amaretti ( na wierzch)
  • szczypta soli 



Ciasteczka kruszymy i mieszamy dokładnie z rozpuszczonym masłem. Formę wykładamy papierem, wysypujemy pokruszone ciasteczka na spód i dokładnie uklepujemy je łyżką tak aby powstał spójny spód. Wkładamy formę do lodówki na ok. 30 minut. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na pianę, dodajemy żółtka i cukry i dalej ubijamy. Następnie dodajemy mascarpone i ricottę oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wszystkie miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Masę serową wylewamy na wcześniej schłodzony spód. Kilka pozostałych ciasteczek amaretti kruszymy i posypujemy nimi wierzch. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni ( termoobieg). Studzimy sernik ( ważne jest żeby od razu nie wyciągać go z piekarnika tylko stopniowo uchylać drzwiczki żeby sernik nie opadł). Po wystudzeniu sernik chłodzimy przez ok.1-1,5 godziny w lodówce. I gotowe.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Ogórki małosolne (trochę późne)

 Po niemal dwuletniej przerwie, skłoniona nowym miejscem do kulinarnych eksperymentów postanowiłam wrócić do dzielenia się z Wami przepisami na smakołyki, którymi z radością zajadają się ludzie z moim otoczeniu. I choć sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, to wiem że są jeszcze tacy, którzy ani razu w tym  roku nie zrobili ogórków małosolnych. U nas ich temat wraca jak bumerang, odkąd tylko świeże ogórki gruntowe pojawią się na lokalnym ryneczku. Tych którzy by chcieli, ale nie wiedzą jak, zapraszam poniżej a więcej mnie znajdziecie na  INSTAGRAM ie oraz na  FACEBOOK u SKŁADNIKI ok. 1 kg małych ogórków gruntowych sól (najlepiej kamienna) wrzątek zestaw do kiszenia (koper, chrzan, itd - dostępne są gotowe zestawy i na ryneczkach i w marketach) główka czosnku ziele angielskie liść laurowy Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować dużego słoja drewnianej łyżki  Na początku przygotowujemy ogórki - myjemy je i odcinamy końcówki (jeśli ogórki są nieco w...

Ciasteczka czekoladowe z lentilkami

SKŁADNIKI (na ok. 20-25 sztuk) 150 g masła  2 szkl mąki pszennej  50g kakao  1/2 szkl cukru drobnego do wypieków  opakowanie cukru wanilinowego  200 g lentilków/m&m'sów/smarties  2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia    Masło utrzeć z cukrami na jasny puch, dodać jajka (po jednym) w dalszym miksując. Kiedy masa jest już jednolita dodajemy do niej suche składniki i 1/2 cukierków, po czym dokładnie zagniatamy ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blasze i spłaszczamy (między ciastkami zostawiamy odstęp, gdyż podczas pieczenia ich objętość się zwiększy).  W każde z ciastek wciskamy jeszcze po kilka cukierków. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 15-20 minut (aż będą rumiane). Po upieczeniu studzimy na kratce i gotowe.