Przejdź do głównej zawartości

Pizza z salami i papryczką








CIASTO ( na dużą prostokątną blachę piekarnikową )
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1/4 l letniej wody
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Drożdże kruszymy do wysokiej miski i rozcieramy je z cukrem aż staną się płynne. Dodajemy sól i wodę po czym mieszamy i dodajemy mąkę. Ciasto zagniatamy w międzyczasie dodając oliwę. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy trochę mąki.

SOS POMIDOROWY
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeże oregano i bazylia (posiekane)
 Przecier i oliwę umieszczamy w miseczce, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do przecieru, dodajemy posiekane zioła i wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

FARSZ
  •  9 plasterków salami
  • 2-3 duże pieczarki
  • 1-2  papryczki jalapeño
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • kilka listków świeżej bazylii i świeżego oregano
  • 300 g żółtego sera
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i odstawiamy. Ciasto umieszczamy na blasze (wyłożonej papierem wysypanym mąką ) i  formujemy z niego cienki placek ( powinien zająć ok. 99% blachy). Ciasto smarujemy równomiernie sosem pomidorowym ( zostawiamy ok 1/2 cm brzegu). Na sos równomiernie wysypujemy 2 garści sera żółtego i rozkładamy na nim salami, pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone papryczki oraz rozpołowione pomidorki ( wszystko w miarę równych odstępach). Całość posypujemy posiekanymi ziołami i żółtym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut ( należy sprawdzić czy ciasto zarumieniło się juz na brzegach i czy pizza nie jest surowa). Wyjmujemy, kroimy i gotowe.

Do pizzy warto również zrobić idealny sos czosnkowy

SOS CZOSNKOWY
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu kolorowego
  • posiekana natka pietruszki/bazylia
W miseczce umieszczamy majonez i jogurt. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do składników w miseczce. Wsypujemy przyprawy i wszystko energicznie mieszamy do całkowitego połączenia ( sos powinien mieć jednolitą strukturę bez grudek). Wsypujemy bazylię/pietruszkę, mieszamy. Polewamy pizzę sosem :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Filet z indyka po hawajsku

SKŁADNIKI (na 2 porcje) 500 g fileta z indyka 2 plastry ananasa z puszki  6 plasterków oscypka żurawina (ze słoiczka) 1 duży ogórek 1 duży pomidor 1 papryka żółta  Oliwa z oliwek Przyprawa do drobiu Zioła zamiast soli Ziemniaczki (lub ryż)- wg uznania (ilość również) Fileta kroimy w poprzek na dwie płaskie części. Każdą z części nacieramy obustronnie przyprawą do drobiu (w moim przypadku Smoky Texan). Ziemniaczki obieramy i gotujemy (jeśli wybraliśmy ryż gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Filet z indyka smażymy z jednej strony (można go również ugrillować), przekręcamy na drugą stronę, kładziemy na niego ananasa i przykrywamy go oscypkiem, smażymy pod przykryciem aż oscypek się rozpuści, a mięso nie będzie surowe. Ogórka, pomidora i paprykę kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek i zioła zamiast soli do smaku. Mieszamy i gotowe. Indyka podajemy z ziemniaczkami/ryżem i sałatką.

Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych

Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych to jedyna w swoim rodzaju fabryka lodów, która do produkcji swoich specjałów używa najwyższej jakości składników tworząc niesamowicie trafione połączenia bez żadnych ulepszaczy barwy, koloru czy zapachu. Wiele razy mijałam stoisko lodziarni biegnąc ulicą Długą na zajęcia i   zawsze wzbudzało ono moją ciekawość , ale zazwyczaj brak czasu i natłok obowiązków powodował, że odwiedzenie tego miejsca przesuwałam na kolejny termin. Pewnego razu postanowiłam jednak udać się na spokojny spacer, bez żadnego pośpiechu i przy okazji odwiedzić Gdańską Wytwórnię Lodów Naturalnych-   lody wydawały się idealnym zwieńczeniem moich wędrówek pośród zabytkowych kamieniczek, zwłaszcza że słupki rtęci pokazywały niebagatelne 26 stopni, a w kalendarzu widniała data 1 czerwca, czyli doskonały moment na małą chwilkę zapomnienia i przy okazji powrót do dzieciństwa.   Kolejka za lodziarnianą ladą rosła z minuty na minutę, a wokół mnie pojawiało się coraz więce