Przejdź do głównej zawartości

Tarta ze szparagami i kurczakiem





CIASTO

  • 250 g mąki krupczatki 
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Masło w temperaturze pokojowej umieszczamy w dużej misce z jajkiem, mąką i przyprawami. Zagniatamy gładkie ciasto i umieszczamy je na ok. 1 h w lodówce.
Formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wyklejamy formę ciastem, nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg). 

NADZIENIE

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów 
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 300 g piersi z kurczaka
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • przyprawa do kurczaka
  • 3 jajka
  • 300 ml śmietany 12%
  • 200 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 L wody
  • Plasterek cytryny
  • sól, pieprz, zioła 
Szparagi obieramy i odkrawamy ok. 2,5 cm końcówki szparagów. Związujemy szparagi nitką w pęczek. W wysokim garnku doprowadzamy do wrzenia ok. 1 litr wody, wsypujemy do niego 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soli i dodajemy plasterek cytryny. Szparagi umieszczamy w gotującej się wodzie pączkami do góry i gotujemy je w ten sposób ok. 5 minut, następnie. Przekręcamy je pączkami do dołu i gotujemy ok. 1,5-2 minuty. Wyjmujemy szparagi z wody i zostawiamy do ostygnięcia. Kurczaka kroimy w paski, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy do niej kurczaka i wsypujemy przyprawę. I smażymy kurczaka aż nie będzie surowy. W misce rozkłócamy 3 jajka, dodajemy do nich śmietanę, szczyptę soli i pieprzu oraz zioła prowansalskie. Mieszamy wszystko dokładnie. 
Na podpieczonym spodzie układamy szparagi, kurczaka i przekrojone na pół pomidorki. Zalewamy całość śmietaną z jajkami. Podpiekamy tartę przez 15 minut po czym posypujemy wierzch serem i pieczemy jeszcze przez 4-5 minut. 
I gotowe.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Ogórki małosolne (trochę późne)

 Po niemal dwuletniej przerwie, skłoniona nowym miejscem do kulinarnych eksperymentów postanowiłam wrócić do dzielenia się z Wami przepisami na smakołyki, którymi z radością zajadają się ludzie z moim otoczeniu. I choć sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, to wiem że są jeszcze tacy, którzy ani razu w tym  roku nie zrobili ogórków małosolnych. U nas ich temat wraca jak bumerang, odkąd tylko świeże ogórki gruntowe pojawią się na lokalnym ryneczku. Tych którzy by chcieli, ale nie wiedzą jak, zapraszam poniżej a więcej mnie znajdziecie na  INSTAGRAM ie oraz na  FACEBOOK u SKŁADNIKI ok. 1 kg małych ogórków gruntowych sól (najlepiej kamienna) wrzątek zestaw do kiszenia (koper, chrzan, itd - dostępne są gotowe zestawy i na ryneczkach i w marketach) główka czosnku ziele angielskie liść laurowy Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować dużego słoja drewnianej łyżki  Na początku przygotowujemy ogórki - myjemy je i odcinamy końcówki (jeśli ogórki są nieco w...

Ciasteczka czekoladowe z lentilkami

SKŁADNIKI (na ok. 20-25 sztuk) 150 g masła  2 szkl mąki pszennej  50g kakao  1/2 szkl cukru drobnego do wypieków  opakowanie cukru wanilinowego  200 g lentilków/m&m'sów/smarties  2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia    Masło utrzeć z cukrami na jasny puch, dodać jajka (po jednym) w dalszym miksując. Kiedy masa jest już jednolita dodajemy do niej suche składniki i 1/2 cukierków, po czym dokładnie zagniatamy ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blasze i spłaszczamy (między ciastkami zostawiamy odstęp, gdyż podczas pieczenia ich objętość się zwiększy).  W każde z ciastek wciskamy jeszcze po kilka cukierków. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 15-20 minut (aż będą rumiane). Po upieczeniu studzimy na kratce i gotowe.