SKŁADNIKI ( na 1 keksówkę)
- 1,5 szkl tartej cukinii
- 2 posiekane cebule
- 1,5 szkl bułki tartej
- 1/4 szkl oleju
- 3 jajka
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- sól, pieprz
- ok. 150 g tartego sera żółtego
Cukinie umieszczamy w dużej misce, dodajemy do niej 1/2 łyżeczki soli i odstawiamy na ok. 10 minut. Odciskamy wodę z cukinii. Do miski dodajemy jajka, ser, bułkę tartą, cebulę, czosnek, olej i odciśniętą cukinię. Dodajemy 1/2-1 płaską łyżeczkę soli oraz szczyptę pieprzu (można dodać jeszcze mieszankę ziół, np. zioła zamiast soli). Keksówkę nacieramy olejem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wkładamy do keksówki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut (aż wierzch będzie zarumieniony) i gotowe. Po wystudzeniu kroimy na dość spore plastry.
Komentarze
Prześlij komentarz