Przejdź do głównej zawartości

Posty

Tortilla ze szpinakiem i kurczakiem

SKŁADNIKI ( na 4 porcje) 4 płatki gotowych wrapów do tortilli ( moje były akurat szpinakowe) 1/2 opakowania świeżego szpinaku 1 średniej wielkości pomidor bez skórki 400 g fileta z kurczaka oliwa z oliwek  sos jogurtowo-czosnkowy przyprawa kebab/gyros Szpinak płuczemy  pod bieżącą wodą , z każdego listka obrywamy łodyżkę i osuszamy go . Kurczaka myjemy , kroimy w drobną kosteczkę . Oliwę rozgrzewamy na patelni , wrzucamy na nią kurczaka  i wsypujemy 1/2 opakowania przyprawy gyros/kebab , smażymy  mieszając ( aż mięso nie będzie surowe) . Pomidora kroimy w kosteczkę . Wrapy przygrzewamy na suchej patelni lub w mikrofali . Na każdy  z nich kładziemy 1/4 kurczaka , pomidora  i szpinaku .Polewamy sosem czosnkowym .Składamy  każdego wrapa , kroimy go na pół i  gotowe :)

Sałatka z łososiem i rukolą

SKŁADNIKI: garść rukoli 1/4 czerwonej papryki pół łyżeczki jasnego sezamu ( lekko uprażonego na patelni) 50 g wędzonego łososia w plastrach sok z ćwiartki cytryny Rukolę i paprykę dokładnie myjemy i osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Paprykę kroimy w kosteczkę . Łososia kroimy na mniejsze kawałki . Rukole układamy na talerzu , na nią kładziemy łososia i paprykę . Posypujemy wszystko sezamem i skrapiamy sokiem z cytryny . I gotowe ! :)

PIERNICZKI

SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 300 g mąki krupczatki 60 g masła 250 g miodu 100 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do piernika 1,5 łyżeczki mielonego imbiru 3 łyżeczki cynamonu  Miód  i cukier zagotować w rondelku , dodać przyprawę do piernika , imbir i cynamon , wymieszać dokładnie i wystudzić . Mąkę pszenną przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia , dodać krupczatkę i masło i zsiekać . Dodać jajka i miód z przyprawami  i zagnieść z tego ciasto . Posypać stolnicę mąką , rozwałkować  ciasto na  grubość 3-4 mm i wykrawać z niego pierniczki . Pierniczki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie silikonowej .Piec ok. 20 minut w 175 stopniach . ( uważać żeby się nie przypaliły ; długość  pieczenia zależy od piekarnika ) Gdy ostygną można je dekorować lukrem lub czekoladą oraz kolorowymi posypkami . Pierniczki po upieczeniu stwardnieją . Żeby były miękkie , należy je umie...

Piernik

SKŁADNIKI : 400 g mąki pszennej 120 g margaryny 250 g cukru  2 jajka 3 łyżeczki kakao 3-4 łyżki dżemu lub powideł  1 opakowanie przyprawy do piernika 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody bakalie  Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem , dodać do nich mleko , kakao , mąkę wymieszaną z sodą i przyprawę do piernika oraz dżem/powidła  i wymieszać .  Wlać do tego margarynę i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji . Do tak przygotowanego ciasta wsypać bakalie ( oprószone wcześniej mąką). Wymieszać i przełożyć ciasto do przygotowanej formy . Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.  Można polać po wierzchu czekoladą .

Jagodowy sernik na zimno

SKŁADNIKI ( przepis na małą tortownicę -18 cm): opakowanie okrągłych biszkoptów  500 g waniliowego serka homogenizowanego 500 g jogurtu naturalnego 6 łyżeczek żelatyny filiżanka wrzątku 300 g mrożonych jagód 2 łyżki cukru Na spodzie tortownicy układamy biszkopty . 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 filiżanki wrzątku i studzimy ja cały czas mieszając ( ważne by ciągle była płynna i nie miała grudek ) . Wykładamy serek do miski , dodajemy ostudzoną rozpuszczoną żelatynę i  miksujemy mikserem  żeby składniki się połączyły . Dodajemy do tego 2/3 jagód , mieszamy i wylewamy serek na biszkopty . 4 łyżeczki żelatyny  rozpuszczamy w 2/3 filiżanki wrzątku , studzimy . W misce umieszczamy jogurt naturalny , dodajemy do niego rozpuszczona żelatynę  i miksujemy mikserem aż do połączenia się składników . Wylewamy  jogurt na biszkopty i serek , rozprowadzamy równomiernie . Chłodzimy w lodówce ( owinięte folia aluminiową żeby nie przeszło zapachami) p...

Koktajl truskawkowy

SKŁADNIKI ( na 3-4 porcje ) : 500 ml zimnego mleka 500 g mrożonych truskawek 2 jabłka 1 banan Jabłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na drobno . Banana obieramy i kropimy . Truskawki rozmrażamy i odsączamy z wody . Do wysokiego naczynia wrzucamy owoce i zalewamy je mlekiem . Miksujemy blenderem aż do uzyskania  jednolitego koktajlu i gotowe .

Sałatka ze szpinakiem

SKŁADNIKI ( na jedną porcję) : 10 liście świeżego szpinaku  1/2 czerwonej papryki  1/2 pomidora 1/2 serka typu włoskiego  1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta ziół prowansalskich 3 plasterki czerwonej cebulki ( piórka) Warzywa dokładnie myjemy . Szpinak drzemy na mniejsze kawałki. Paprykę i pomidora oraz serek kroimy w średniej wielkości kostkę .Na talerzu rozrzucamy szpinak , na nim paprykę  , pomidora , serek oraz cebulkę . Polewamy oliwą z oliwek , posypujemy ziołami prowansalskimi i gotowe .