Przejdź do głównej zawartości

Posty

Roladki z indyka z serem i bazylią

SKŁADNIKI (na 6 porcji) 600 g fileta z indyka 6 plasterków sera żółtego 18 listków świeżej bazylii 1 jajko bułka tarta olej ( do smażenia) sól,pieprz przyprawa do drobiu Indyka kroimy na 6 równych porcji ( tak jak na kotlety) i delikatnie rozbijamy ( nie za cienko, żeby się nie rozpadał. Każdy kawałek mięsa nacieramy solą,pieprzem i przyprawą do drobiu po obu strona. Na każdym kawałku układamy plasterek sera i po 3 listki bazylii. Każdy kawałek indyka z serem i z bazylią zwijamy tak ,by powstała roladka. Jajko wbijamy do miski i rozkłócamy ze szczyptą soli i pieprzu, na głęboki talerz wysypujemy bułkę tartą. Każdą roladkę zanurzamy w jajku , a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na rumiano. Podajemy z ziemniaczkami i dowolnymi warzywami ( ja wybrałam brokuły i cukinie na oliwie z dodatkiem zielonej czubrzycy) .

Ciasteczka earl gray

SKŁADNIKI: 1 jajko 150 g masła ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru herbata earl gray (2 łyżki drobno zmielonej lub 3 torebki) opakowanie cukry wanilinowego (najlepiej zmielić go tak aby był w takiej samej postaci co cukier puder) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto (jeśli klei się do rąk - dodajemy trochę mąki, jeśli zaś jest zbyt suche - łyżkę lub dwie naparu z herbaty) i wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego ciasteczka, kształty mogą być przeróżne - od serduszek po kotki ,misie i inne cuda. Ja postanowiłam natomiast wykorzystać do tego mój nowy nabytek - stempelek. Musze przyznać ,że spisał się znakomicie :) Gdy ciastka mają już swój kształt układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy aż będą rumiane.

Muffiny z borówkami

SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej  1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki jogurtu naturalnego opakowanie cukru wanilinowego 250 g borówek amerykańskich W osobnych miskach mieszamy składniki suche i składniki mokre, następnie łączymy jedne z drugimi mieszając je drewnianą łyżką do powstania jednolitej masy .Ciasto przelewamy do foremek wyłożonych papilotkami , na każdej muffinie układamy po kilka borówek delikatnie wpychając je w ciasto. Pieczemy ok.30 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni.

Kurczak na pół-słodko

SKŁADNIKI: filet z piersi kurczaka przyprawa curry 3 łyżki oliwy z oliwek mała czerwona cebulka 1/4 świeżego ananasa ( ostatecznie 1/2 puszki) średniej wielkości słoik konserwowej papryki 4 pomidory bez skórki puszka czerwonej fasoli ( najlepiej w sosie pomidorowym) małą puszka kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej/zielonej papryki sól pieprz cytrynowy szczypta czosnku granulowanego Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem curry i posiekaną cebulką przez ok. 3 minuty. Warzywa wcześniej kroimy w kos, te które są w zalewie  odsączamy. Wrzucamy je na patelnię do kurczaka i podsmażamy przez ok 5-6 minut następnie dusimy ok.10-15 minut .Doprawiamy sos do smaku. Podajemy z ryżem ( ja wybrałam paraboliczny ryż z ziarenkami ryżu dzikiego) lub makaronem. I gotowe. 

Łosoś z ziemniaczkami i sałatką

SKŁADNIKI: 300 g fileta z łososia 1/2 cytryny 1/2 limonki 1/2 cebuli 1 łyżeczka przyprawy do ryb szczypta kurkumy szczypta czosnku granulowanego szczypta pieprzu cytrynowego oliwa z oliwek 0,5 kg młodych ziemniaczków kilka gałązek koperku łyżka masła 1/2 opakowania roszponki 1/4 czerwonej papryki 1 średni pomidor sos sałatkowy grecki 2 łyżki jogurtu greckiego 10 listków świeżej bazylii  Łososia dzielmy na 3 w miarę równe kawałki. Cytrynę i limonkę kroimy w plasterki, cebulę w krążki. Łososia wraz z cebulą, cytryną i limonką umieszczamy w pudełku, wlewamy oliwę, wsypujemy przyprawy i mieszamy wszystko ( najlepiej ręką, nie rozdrabniając łososia). Pudełko przykrywamy i umieszczamy na ok. godzinę w lodówce, żeby ryba przeszła przyprawami. Ziemniaczki skrobiemy/ obieramy, gotujemy. Do ugotowanych ziemniaczków dodajemy masło i wstrząamy nimi w garnku pod przykryciem ( wtedy masło szybciej sie rozpuści). Koperek siekamy. Roszponkę, paprykę i pomidora myjemy. ...

Fusilli z kurczakiem i brokułami

SKŁADNIKI: 500 g piersi z kurczaka brokuły curry szczypta przyprawy do kurczaka 1,5 szklanki wody mały kartonik śmietanki 30% (do zup i sosów) oliwa z oliwek opakowanie kolorowego makaronu fusilli (świderki) Kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, przyprawiamy curry i przyprawą do kurczaka, następnie smażymy na oliwie z oliwek. Brokuły myjemy,dzielimy na bardzo drobne różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem szczypty soli ok.5 minut, aż będą miękkie. Do kurczaka na patelni dolewamy wodę, wsypujemy szczyptę curry i czekamy aż woda się zagotuje. Śmietankę wylewamy do kubka i stopniowo dodajemy do niej gorącą wodę z patelni nieustannie mieszając je ze sobą. Gdy śmietana połączy się z wodą całość wylewamy na patelnie, wrzucamy na nią również odcedzone wcześniej z wody brokuły i wszystkie składniki mieszamy ze sobą ( gdy sos jest za rzadki oczywiście można zagęścić go mąką. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i podajemy z kurczakiem.

Kurczak z oscypkiem i żurawiną

SKŁADNIKI (na 4 porcje) : podwójny filet z piersi kurczaka 8 cienkich plasterków oscypka sól, pieprz, czosnek granulowany 3 łyżki oliwy z oliwek przyprawa do kurczaka konfitura z żurawiny ( może być też z borówki lub żurawina+borówka) świeży ogórek 4 rzodkiewki 2 średniej wielkości pomidory sos sałatkowy grecki 4 cieniutkie plasterki masła kilka liści kolorowej karbowanej sałaty 0,75 kg młodych ziemniaczków ( najlepiej takich małych) kilka gałązek koperku Kurczaka myjemy, dzielimy na 4 równe części ( można każdą delikatnie rozbić) i smarujemy po obu stronach oliwą z oliwek ( powinna nam na to starczyć 1 łyżka oliwy). Następnie równomiernie go przyprawiamy z obu stron i delikatnie wcieramy przyprawy w mięso. Tak przygotowanego kurczaka pozostawiamy na ok. pół godziny ( za ten czas przygotujemy ziemniaczki). Ziemniaczki myjemy i dokładnie skrobiemy ze skórki.Jeśli są większe niż orzech włoski to kroimy je na pół, wrzucamy do garnka zalewamy wodą, solimy i gotu...